maandag 16 mei 2011

Waar was ik gebleven?

Hier volgt het verdere verslag van onze reis naar Israel. Op dinsdag 3 mei hebben we eerst een bezoek gebracht aan Kana waar Jezus op de bruiloft water in wijn veranderde. (Joh.2) We bezochten het kerkje daar en de resten van de oude synagoge waar het feest van destijds moet hebben plaatsgevonden.
Daarna gingen we naar Nazareth en bezochten de kerk van de geboorte aankondiging. (Lk. 1) Daar lekker koffie gedronken en toen weer verder. Op naar Megiddo. De prachtige Tel bevat veel beschavingenslagen die zijn blootgelegd. We bezochten de stallen van Salomo, de watercistern die door koning Achab is aangelegd en lazen samen het gedeelte uit Opb. 16 dat gaat over Armaggedon, dat zich daar zal gaan afspelen. 's Avonds zijn we lekker gaan eten en daarna maakten we nog een boottocht over het meer van Galilea (Jam Kinnerreth) Het was meer een danspartij dan een serene boottocht, maar toch leuk om te doen!
De volgende dag bezochten we de berg van de Zaligsprekingen en lazen het bijpassende gedeelte uit Mt. 5. Er volgde wat uitleg over de Torah, de Mishna en de Talmoed in verhouding tot de bergrede en de uitleg van Jezus. Daarna Kefar Naum bezocht. (Kapernaum) Leuk om in de herbouwde synagoge te staan en allerlei wisselende passages te lezen uit de Evangelien over Jezus optreden in deze plaats, waar ook Simon Petrsu vandaan kwam.
Daarna hebben we fallafel gegeten in Kirjath Smona, de meest noordelijke grote plaats in Israel. Elke jaar trakteert David Shlomo ons op zijn lekkernijen.
Tel Dan stond wel niet op het programma, maar toch bezochten we deze plaats. De bronnen van de rivier de Jordaan zijn daar te vinden. Ook de resten van de oude stad Lais, die door de stam Dan is ingenomen. De offerhoogten die koning Jerobeam daar heeft opgericht maakten op mij de meeste indruk. Als koning van het 10 stammenrijk verleidde hij Israel tot afgoderij.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten