donderdag 18 februari 2010

een lach en een traan.

Vreugde en verdriet liggen soms dicht bij elkaar. Dat merk je als er zorgen zijn. Ziekte is. Mensen ons ontvallen. Je probeert mee te leven en je in de ander te verplaatsen.
Daarnaast is er ook vreugde. De geboorte van een kind. Ziekte die wordt overwonnen enz.
Een lach en een traan.
Katholieken kunnen beter dan protestanten ernst en humor in het leven combineren. Protestanten zijn veel zwaarmoediger, principieler, kritischer. Ze zullen te vuur en te zwaard met hete hoofden en koude harten hun zaakjes verdedigen.
Katholieken niet. Die gaan uit de kerk de kroeg in. Protestanten spreken daar schande van. Katholieken vinden dat dood normaal.
Humor. Nu stuit humor over geestelijke zaken mij tegen de borst, maar ik vind humor over de kerk altijd wel vermakelijk. Ik moet daarbij denken aan Fons Jansen. Hij is bekend van zijn conference 'de lachende kerk'. Typisch katholieke humor. Kostelijk! Hieronder een paar leuke uitspraken zijn zijn theatershows.
Neem nou de parochiemededelingen die je zondag hoort aflezen. Kan de leek ook. Je neemt gewoon zo’n zwart boek, je gaat op de preekstoel staan en je leest maar voor. Je moet wel de toon een beetje aanpassen, anders weten ze niet waar je het over hebt. Je moet het doen met zo’n hoge, holle stem. Je moet ook niet zeggen: Vandaag, je moet zeggen: Heden.
Morgen oefening van eerherstel. Er moet nog veel geoefend worden. We gaan net zo lang oefenen tot het spontaan kan.
Om de gedialogeerde volksmis ordelijk te laten verlopen, zal kapelaan Hendriks optreden als volksmisleider.
Het hoesten tijdens de dienst begint vandaag op de achterste rij.
En wilt u dan nu even de bakjes, de gleufjes, de mandjes, de zakjes, de busjes en de schalen doorgeven?
Achter in de kerk staat een bus. Die vertrekt morgen naar Kevelaer.
Hedenavond is het weer Erasmuslof: Lof der zotheid. In het lof zullen we zingen: Knielt allen neer op bladzij 16. Kapelaan Sanders zingt het eerste couplet, dan valt de hele kerk in.

Dus is mijn motto: Neem jezelf niet te serieus. Anderen doen dat ook niet!
Zondag in de eerste dienst gaat het over de traan. David die overspel pleegt met Batseba. In de tweede dienst over de lach. De vreugde van de genade. Inderdaad: de God die je zoekt is....genadig. (charis/ vreugde/ dankbaarheid)
Blessies en shalom,
Arie



Geen opmerkingen:

Een reactie posten